Volunteer Information

 
The 2022 International Congress volunteer opportunities are intended for student/trainees only. If you are not a student/trainee, but are interested in volunteering, please email Register@ConferenceSolutionsInc.com noting your interest and why you should be considered for an exception.
 
The Volunteer Program is an essential part to ensuring a seamless execution of the International Congress on Integrative Medicine & Health and your assistance is invaluable to this organization. This is a unique opportunity for career development and to get a ‘behind-the-scenes’ look at what it takes to run the International Congress!
 
Students/trainees who volunteer for six or more hours over the course of the 4-day Congress will earn a complimentary registration. Volunteers must register for shifts by Friday, April 1, 2022 to be counted towards complimentary registration minimum.

Please review the Volunteer Program Guide for details regarding each role and associated tasks.

Schedule subject to change based on final program.
 
Want to sign up to volunteer? Sign Up

Already signed up to volunteer? Login



Monday, May 23

Registration & Information Desk - Congress Registration
07:30-10:30 (3 hours)
4 volunteers signed up, 4 needed
On-Call Volunteer
08:00-11:00 (3 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Pre-Congress Liaison - The Economics of Health Care Through Collaboration
08:30-12:00 (3.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Pre-Congress Liaison - Food Sovereignty, Environmental Health and Integrative Health
08:30-12:00 (3.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Pre-Congress Liaison - Promoting Successful IM Careers: Aligning Values, Goals and Strategies for Self-care
08:30-12:00 (3.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Pre-Congress Liaison - Effectively Translating Your Research: How to Build Your Research and Leverage Communications Channels to Reach the Public
08:30-12:00 (3.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Pre-Congress Liaison - Yoga Therapy and Integrative Cancer Care: Evidence-based Practices to Manage Common Treatment Side Effects Across the Care Continuum
08:30-12:00 (3.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Pre-Congress Liaison - Trauma-informed Care for Complementary and Integrative Health: Guidance and Tools for Practice
08:30-12:00 (3.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Registration & Information Desk - Congress Registration
10:15-13:15 (3 hours)
4 volunteers signed up, 4 needed
Poster Installation Support
13:00-14:30 (1.5 hours)
0 volunteers signed up, 2 needed
Registration & Information Desk - Congress Registration
13:00-16:00 (3 hours)
4 volunteers signed up, 4 needed
On-Call Volunteer
13:00-16:00 (3 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Pre-Congress Liaison - Case Reporting and Knowledge Sharing in Integrative Medicine
13:30-17:00 (3.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Pre-Congress Liaison - Full Circle: From Learning Objectives to Assessment--Essentials for Integrative Health Educators
13:30-17:00 (3.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Pre-Congress Liaison - Planning Successful Funded Research Careers in Complementary and Integrative Health
13:30-17:00 (3.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Pre-Congress Liaison - Implementing Integrative Nursing within a Clinical Enterprise: Roadmap for Success
13:30-17:00 (3.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Pre-Congress Liaison - Thriving in Work: Applying the Transformational Science of Happiness to Our Lives, Teams, and Clinical Practices
13:30-17:00 (3.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Pre-Congress Liaison - Fostering Holistic Healthy Lifestyles for Clients Through Health and Wellness Coaching Practices - A Workshop
13:30-17:00 (3.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Registration & Information Desk - Congress Registration
15:45-18:45 (3 hours)
3 volunteers signed up, 4 needed

Tuesday, May 24

Exhibits/Posters - Poster Session 01 Setup
06:15-07:30 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Registration & Information Desk - Congress Registration
07:00-10:00 (3 hours)
3 volunteers signed up, 5 needed
On-Call Volunteer
07:00-11:00 (4 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Speaker Check-In - Oral Abstract Speaker Check-In
07:15-10:00 (2.75 hours)
3 volunteers signed up, 2 needed
Plenary Session Support - Welcome Remarks, A Just Future for Medicine and Public Health in the COVID Era, Family Food Insecurity: Making the Invisible Visible
08:00-10:15 (2.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Registration & Information Desk - Congress Registration
09:45-12:45 (3 hours)
3 volunteers signed up, 4 needed
Session Room Liason - Whole Health for All: Equity, Anti-Oppression, and Population Specific Models of Care
10:30-12:00 (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Acquiring Skills to Create Interprofessional Complementary/Integrative Healthcare Teams using concepts of Anthroposophic Medicine and Holistic Nursing
10:30-12:00 (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Why Combine Integrative and Culinary Medicine? An Exploration and Panel Discussion
10:30-12:00 (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Transforming Pain Care with Integrative Pain Management: Obstacles, Opportunities, Evidence, and Stakeholder Perspectives
10:30-12:00 (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Oral Abstract Session: Hospital-Based Integrative Medicine
10:30-12:00 (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Oral Abstract Session: Non-pharmalogical approaches to chronic Low Back Pain
10:30-12:00 (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Registration & Information Desk - Congress Registration
12:30-15:30 (3 hours)
2 volunteers signed up, 3 needed
On-Call Volunteer
13:00-17:00 (4 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Session Room Liason - Interdisciplinary Integrative Post Covid Clinic for Veterans with Post-Acute Sequela of Covid-19: Implementation and Best Practices
13:45-15:00 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Harnessing the Potential of Music Interventions in the Management of brain Disorders across the Lifespan
13:45-15:00 (1.25 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Session Room Liason - A Framework for Embedding the Seven Domains of Integrative Health into the Built Environment: The Next Frontier of Integrative Health
13:45-15:00 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Developing, Refining, and Evaluating Mind-Body Interventions for Diverse Populations of People Living with HIV: Exemplars of the NIH Stage Model
13:45-15:00 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Oral Abstract Session: Employee Wellness and Medical Student Training Programs
13:45-15:00 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Oral Abstract Session: Complementary and Integrative Practices in Cancer and Palliative Care
13:45-15:00 (1.25 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Session Room Liason - Oral Abstract Session: Methods for Assessing Complementary and Integrative Practice Utilization and Outcomes
15:00-16:15 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Oral Abstract Session: Complementary and Integrative Medicine for COVID Related Outcomes
15:00-16:15 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Cannabinoid-Based Therapies: Science, Practice, and Development of Evidence-Based Curriculum for Healthcare Professionals
15:00-16:15 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Continuing Medical Education for Integrative Health and Functional Medicine: A Discussion of Where We Are and Where We Need to Go
15:00-16:15 (1.25 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Session Room Liason - NIH-DOD-VA Pain Management Collaboratory: Pragmatic Clinical Trials to Promote Complementary and Integrative Health Approaches for Pain Management
15:00-16:15 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Novel Mechanistic Targets of Mindfulness-based Treatments for Chronic Pain and Opioid Misuse: Self-referential Processing and Reward
15:00-16:15 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Registration & Information Desk - Congress Registration
15:15-18:15 (3 hours)
1 volunteer signed up, 2 needed
Plenary Session Support - Transformative Change through Music: Advancing Integrative Health for Patients and Families
16:15-17:30 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Exhibits/Posters - Poster Session 01 Teardown
19:00-19:30 (0.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed

Wednesday, May 25

Exhibits/Posters - Poster Session 02 Setup
06:15-07:30 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
On-Call Volunteer
07:00-11:00 (4 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Registration & Information Desk - Congress Registration
07:15-10:15 (3 hours)
3 volunteers signed up, 3 needed
Speaker Check-In - Oral Abstract Speaker Check-In
07:15-10:30 (3.25 hours)
2 volunteers signed up, 2 needed
Plenary Session Support - Opening Remarks, Mindfulness Meditation, Affect Regulation and Enhanced Longitudinal Outcomes in Chronic Physical and Mental Disorders, Integrative Medicine and Health Equity for Underserved Communities
08:00-10:15 (2.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Registration & Information Desk - Congress Registration
10:00-13:00 (3 hours)
2 volunteers signed up, 2 needed
Session Room Liason - Pediatric Integrative Medicine: Professional Education Updates and Dietary/Supplement Research Findings on Emotion Dysregulation in ADHD
10:30-12:00 (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Sharing Humanity through Arts, Reflection, and Expression (SHARE) for Integrative Health Equity
10:30-12:00 (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Implementation Science: New Methods to Identify and Address Barriers to Integrative Health Interventions
10:30-12:00 (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - From Disease to Whole Person: Transforming the Approach to Healthcare in VA
10:30-12:00 (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Oral Abstract Session: CIH Effectiveness and Implementation in the VA
10:30-12:00 (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Oral Abstract Session: CIH Among Vulnerable Youth Populations
10:30-12:00 (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Registration & Information Desk - Congress Registration
12:45-15:45 (3 hours)
2 volunteers signed up, 2 needed
On-Call Volunteer
13:00-17:00 (4 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Speaker Check-In - Oral Abstract Speaker Check-In
13:45-15:00 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Gut Microbiome and Whole Person Health
13:45-15:00 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Integrative Medicine Research During a Pandemic: Origin and Updates from the FDA Approved Mushrooms and Chinese Herbs for COVID-19 (MACH-19) Trials
13:45-15:00 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Governing Traditional Complementary Medicine (TCM) Practitioners: Safety, Accessibility and Equity
13:45-15:00 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Digital Therapeutics and Mindfulness-Based Interventions: Friend or Foe?
13:45-15:00 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Oral Abstract Session: Mind-Body and Manual Therapy Interventions
13:45-15:00 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Oral Abstract Session: Non-pharmacological Approaches to Chronic Pain Management
13:45-15:00 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Alternatives to Opioids for Chronic Pain: Challenges and Opportunities for the PRISM [NIH HEAL Initiative] Pragmatic Trials of CIH Therapies
15:00-16:15 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Glymphatic-Lymphatic Clearance and Complementary and Integrative Health Approaches
15:00-16:15 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Mind-Body Medicine in Academic Health Centers: Lessons Learned across Harvard Medical School Teaching Affiliates
15:00-16:15 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - The NIH BRAIN Initiative: Intersecting with Complementary and Integrative Health Research
15:00-16:15 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Oral Abstract Session: Nutrition and Lifestyle Interventions
15:00-16:15 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Oral Abstract Session: CIH Practices for Mental Health Outcomes
15:00-16:15 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Registration & Information Desk - Congress Registration
15:30-18:30 (3 hours)
2 volunteers signed up, 2 needed
Plenary Session Support - A New Narrative
16:15-17:30 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Exhibits/Posters - Poster Session 02 Teardown
19:00-19:30 (0.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed

Thursday, May 26

On-Call Volunteer
07:00-11:00 (4 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Registration & Information Desk - Congress Registration
07:15-10:15 (3 hours)
2 volunteers signed up, 2 needed
Plenary Session Support - ISCMR Awards, Plenary 07 & 08
07:45-10:00 (2.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Registration & Information Desk - Congress Registration
10:00-13:00 (3 hours)
2 volunteers signed up, 2 needed
Session Room Liason - Session 25
10:15-12:00 (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Eco-Wellness: Connection, Education, Health, and Preservation of Mind, Body, and Soil
10:15-12:00 (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Implementing Integrative Primary Care: Novel Teaching Models and Toolkits
10:15-12:00 (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Integrative Employee Whole Health: Creating Shared Connections through Story-telling, Breathwork, and Yoga
10:15-12:00 (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Oral Abstract Session: Novel Approaches to CIH Research to Address Disparities
10:15-12:00 (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Oral Abstract Session: CIH Approaches to Improve Metabolic Conditions
10:15-12:00 (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Exhibits/Posters - Poster Dismantle
10:30-11:45 (1.25 hours)
0 volunteers signed up, 0 needed
Exhibits/Posters - Poster Dismantle
11:30-12:45 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Registration & Information Desk - Congress Registration
12:45-15:45 (3 hours)
2 volunteers signed up, 2 needed
On-Call Volunteer
13:00-17:00 (4 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Session Room Liason - Development and Calibration of Precise, Informative, & Discriminating New Self-Report Measures of Mindfulness from the NCCIH COMMENCE Study
13:45-15:00 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Inpatient Complementary and Integrative Health Care: Advances, Barriers, and Opportunities
13:45-15:00 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Sleep Away Your Pain: Complementary and Integrative Health (CIH)-Based Sleep Modulation for Pain Relief
13:45-15:00 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Does Integrative Medicine work? Patient Registries and Real World Data Approaches to Understanding a Whole System Intervention
13:45-15:00 (1.25 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Session Room Liason - Oral Abstract Session: CIH for Aging Related Health Conditions
13:45-15:00 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Oral Abstract Session: Non-pharmacological Approaches to Chronic Pain Management II
13:45-15:00 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Oral Abstract Session: Mindfulness Based Interventions
13:45-15:00 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Oral Abstract Session: Various Research Methods to Explore Integrative Health
13:45-15:00 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Whole Health Across Disciplines: Connecting Emerging Patterns from Research on Forests and Humans
15:00-16:15 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Cultivating a NeuroArts Ecosystem to Advance Health and Wellbeing
15:00-16:15 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - Towards a WHO federation of National Consortia on Traditional, Complementary and Integrative Medicine?
15:00-16:15 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Liason - The VA APPROACH Study - Assessing Pain, Patient-Reported Outcomes and Complementary Health: Methodological Issues and Potential Solutions
15:00-16:15 (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Registration & Information Desk - Congress Registration
15:30-17:30 (2 hours)
2 volunteers signed up, 2 needed
Plenary Session Support - Remarks, Harnessing the Wind: The Impact of Integrative Health and Medicine and Closing Remarks
16:00-17:30 (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed